Dečija i preventivna stomatologija

Dečija i preventivna stomatologija

Roditelji, osnovna bolest zuba je karijes. Najviše što možete uraditi za zdravlje zuba Vaše dece je da preventivno delujete protiv njega. Borba protiv karijesa je uspešna samo ukoliko se primene sva tri oružja zajedno.

Najjače oružje je zubna četkica

Neka ona bude najbolji prijatelj vašeg deteta. Dobra higijena zuba i usta je osnovno oružje u borbi protiv karijesa. Za oralnu higijenu Vas mora obučiti stručno lice. Pitanja su kad i kako, a ne da li si oprao/la zube.

Redovan stomatološki pregled

Redovan stomatološki pregled za decu do 12. godine na 4 meseca omogućava da se proveri kvalitet pranja zuba, eventuelne kariozne lezije, na vreme primete ortodontski poremećaji.

Zalivanje fisura

Fisure su najdublje brazde na zubima gde se skupljaju ostatci hrane i plaka i iz kojih se teško čiste i najboljom tehnikom pranja. Zato se radi zalivanje fisura, potpuno bezbolna intervencija koja sprečava pojavu karijesa.

Zub se premaže kiselinom koja na maloj dubini stvara mnoštvo mikropukotina u gleđi. Kiselina se dobro ispere i na tretirano mesto se stavlja preparat sa fluorom koji je tečan, prodire u sve pukotine, zaravnjuje najudubljenija mesta na zubu i na taj način sprečava prodor mikroorganizama i razvoj karijesa.