Endodoncija (lečenje zuba)

Endodoncija je svojevrstan mikrohiruški zahvat koji zahteva mikronsku preciznost u skučenom i nevidljivom delu kao što je unutrašnjost zuba.

Ako vas je ikada zaboleo zub, ta bol najverovatnije dolazi zbog akutne infekcije zubne pulpe (živca). Najčešći uzrok te infekcije je karijes. Da bi se uspešno izvršilo lečenje potrebno je izvaditi inficiranu pulpu zuba, dobro očistiti kanale korena zuba u celoj dužini i ispuniti taj prostor materijalom, koji će onda sprečiti dalji prodor bakterija iz usne šupljine u organizam. Da bi se to kvalitetno napravilo potrebna su nam neka savremena pomagala, barem rendgenska slika i elektronski merač dubine kanala, bez kojih je postupak lečenja praktično neizvodljiv.

Ali, ne mora uvek postojati bol kao simptom problema sa zubnom pulpom. I bez boli može postojati infekcija zubne pulpe (živca) koja može uzrokovati hroničnu upalu kosti ispod korena zuba (granulom). Taj granulom može mirovati ili rasti vremenom bez nekih većih simptoma, a može se razviti i akutni periapikalni proces, koji se odlikuje jakim bolovima i na kraju najčešće završava otokom ili fistulom (gnojni prištić ) u projekciji vrha korena zuba.

Ne lečeni zubi, dokazano, mogu uzrokovati probleme sa srcem, bubrezima, zglobovima i mogu uzrokovati delomično opadanje kose bez nekog jasnog razloga. Svi ovi problemi se rešavaju isključivo kvalitetnom endodoncijom (lečenjem zuba)!

Postupak lečenja

Sam postupak lečenja već duži niz godina je potpuno bezbolan i pacijenti se osećaju ugodno tokom njega, a savremena dentalna tehnologija dostupna danas osigurava njen kvalitet.

Ono uključuje:

odstranjivanje zubne pulpe (živca)

čišćenje i širenje kanala korena

zatvaranje kanala korena biokompatibilnim materijalom

postavljanje ispuna (plombe) ili keramičke krune (navlake), zavisno od stanja zuba.